Plånbokens historia

plånbok_334502918

Det är inte svårt att tänka sig att våra moderna plånböcker kom från en väldigt enkel början. Som till exempel ett simpelt tyg- eller skinnstycke där man förvarade något som var bra att ha nära till hands. Men detta var kanske inte alltid pengar.

Den klassiskt tränade forskaren, översättaren och poeten Archibald Young Campbell (1885-1958) skrev det följande om plånböcker:

“… a wallet is no modern lunch basket, out of which come Derby-day salmon and champagne. The wallet was the poor man’s portable larder, or poverty apart, it was a thing you stocked with provisions.”

Vilket ju betyder att plånboken inte var någon del av en aristokratiskt utstyrsel utan mer som den ursprungliga lunchlådan. Vilket är ganska långt från en modern och stilig plånbok vi ser idag.

Men med tiden gick man närmare och närmare vad vi idag bär med oss i en ficka eller väska. I 1500-talets Europa började man använda små kreationer av ko- eller hästskinn där man hade allehanda papper. Det var även vanligt att de hade små fack för visitkort, vilket fungerade lite som en tidigt form av identifikation under denna tid. Detta var naturligtvis något som var reserverat för aristokrater och den enkla ”lunchlådan” hade på sätt kommit att bli associerad med status och privilegier.

På 1800-talet ändrades användningen av den tidiga plånboken bland de lägre klasserna och man började använda den för att bära med sig sin tobaksutrustning: en liten bit papper, flinta och en stycke stål. Mot slutet av 1800-talet började det först då att ses som ociviliserat att bära runt mat i sin plånbok, och att fortfarande ha den fäst vid bältet var endast delvis civiliserat.

En stor förändring kom på 1950-talet då kreditkortet uppfanns och plånboken utvecklades snabbt för att bära dessa små fyrkantiga platsbitar som vi lägger så stor fokus på idag. Designalternativen vi har i dagsläget låter oss även matcha vår plånbok till resten av vår outfit och är för många fortfarande en viktigt accessoar.